zaterdag 12 oktober 2024

Gaat Blackrock aan zijn eigen succes ten onder?!

 

Boek van G.Edward Griffin over het ontstaan van de FED 

 

Eind September van 2024 gaan er geruchten op het internet dat de financiële positie van Blackrock, de grootste financiële beleggingsinstelling ter wereld penibel is geworden. In geval van een faillissement zou dat desastreuze gevolgen hebben voor particulieren, beleggers, pensioenfondsen, banken, bedrijven en misschien ook wel hele landen/economieën.

Het beeld van de zogenaamde onzinkbare Titanic, die op haar eerste grote zeereis toch strandde op een ijsberg en onderging in zijn totaliteit duikt nu weer op. Zou de wereldeconomie verbeeldt  als de Titanic, nu te pletter slaan op een enorme zwarte berg (Blackrock)?  

 

Fed

Een bijzonder boek uit 1994 met de Titel; “The creature from Jekyll Island”*  van de Amerikaanse auteur  G.Edward Griffin beschrijft de mysterieuze ontstaansgeschiedenis van de Federal Reserve Bank(Fed). Een groepje bankiers bedacht tijdens een bijeenkomst op Jekyll Eiland een plan voor een soort Centrale Bank en hebben samen een wetsvoorstel opgesteld en tijdens het Kerstreces door de net gekozen President van de VS ondertekend en zo werd het plan voor de Fed goedgekeurd en een feit.

Daarmee hebben deze bankiers feitelijk "een coup gepleegd" op de geldschepping in de VS.  De FED lijkt het Centrale Bank systeem van de Verenigde Staten,  suggererend dat het een overheidsorgaan is dat ook onder controle staat van de staat/regering, maar is feitelijk een kartel van particuliere financiële instellingen/banken.  Het verhaal gaat dat de vier belangrijke bankiers die tegen het voorstel waren, later allemaal uitgenodigd werden op de “maiden trip” van de Titanic en tijdens de eerste zeetocht zijn omgekomen. Toeval of doelbewust?     

Feit is en blijft dat de Fed ongestoord haar gang kan gaan in de financiële wereld en de financiële spelregels bepaald voor een heel land, voor particulieren en alle banken en financiële instellingen.. Samen met andere “nationale banken” wereldwijd maken ze samen de dienst uit en stellen hun eigen belangen boven het lands of mondiaal belang.  Toch heel vreemd dat dit al decennia gewoon kan doorgaan, terwijl de statuten en de lijst met aandeelhouders meteen openheid van zaken zouden moeten geven over wie de eigenaren zijn en wie dus zeggenschap hebben?!  .  Waarom gebeurt dit niet??

De eerste die geprobeerd heeft de geldschepping weer een overheidstaak te maken, zoals trouwens in de Amerikaanse grondwet is vastgelegd was John F. Kennedy . Hij was bezig met de uitgifte van een staatsdollar, maar werd bruut aan de kant gezet door een moordaanslag in Dallas .

Tot zover de Fed en het kleine groepje bankiers die enorme bedragen hebben verdiend.

 Zie ook: https://www.ninefornews.nl/we-zijn-met-miljarden-mensen-op-deze-aarde-en-we-worden-gedomineerd-door-een-groepje-van-7000-hoe-bizar-is-dat/

Blackrock

Kennelijk is er een groepje slimme en rijke mensen geweest, die buiten de Fed om ook kansen zagen in de wereldeconomie en in 1988 een financiële beleggingsinstelling begonnen en vermogen aantrokken om slim te laten renderen. Volgens een onafhankelijke bron (Wikipedia) zijn er drie oprichters bekend van Blackstone dat later omgedoopt werd tot Blackrock. Dat zijn Larry (formeel Laurence D.) Fink (1952 en Joods), daarnaast Susan Wagner (1961 en Joods) en Robert S. Kapito (1957 en Joods).  Is het toeval dat ze alle drie Joods zijn zoals hun Wikipediapagina’s vermelden?? 

 

 Larry Fink


Larry Fink is een bekende tv-persoonlijkheid, die vaker in de media en vooral ook bij het World Economic Form zijn mondje roert en zijn dystopische wereldvisie ten gehore brengt, geheel conform de plannen van het WEF zoals  The Great Reset, de New World Order en Agenda 2030 .   

Die bekendheid geldt echter niet voor de tweede oprichter Susan Wagner, een vrouw notabene , die inmiddels al enige jaren “retired” is (gepensioneerd?), maar nog wel een hoge bestuursfunctie uitoefent bij de grootste verzekeringsmaatschappij Swiss Re en ook bij IT-bedrijf Apple Inc.  Zou ze een ver familielid zijn van de Duitse Componist Wagner ?

 

 foto: Susan Wagner ( in haar jongere jaren?)


Hetzelfde geldt voor de derde persoon in de oprichtersclub met de grappige Italiaanse naam Robert S. Kapito (= begrepen ?!)  . Is dit een grap? 

  foto: Robert S.Kapito


In minder dan vier decennia is het bedrijf Blackrock uitgegroeid tot de grootste vermogensbeheerder ter wereld met ruim 18.000 medewerkers in 2021 en een beheerd vermogen van 10 biljoen (oftewel 10.000 miljard)  Amerikaanse Dollar (anno 2023) . Ze maken daarbij een omzet van circa 20 miljard Dollar in 2023 en een winst van 5,5 miljard dollar in hetzelfde jaar.

In een eerder artikel over Blackrock ben ik al ingegaan op de complexe , feitelijk onwettige structuur  van deze firma, die belangrijke portefeuilles met pakketten aandelen heeft in alle multinationale ondernemingen en in alle sectoren van de samenleving. 

 Zie: https://www.blogger.com/blog/post/edit/7655389223158360139/877458414249873273

Samen met twee andere vermogensbeheerders namelijk State Street en Vanguard  hebben ze samen enorme zeggenschap in de meeste mondiale bedrijven of het nu  gaat om Industrie, Chemie, Transport, IT,  Farmacie  en Media. Overal zitten zij vooraan bij aandeelhoudersvergaderingen en hebben zij de meest recente informatie en  stemrecht bij voorgesteld beleid en benoemingen van directie en bestuursleden.  Daarnaast hebben ze ook een innige onderlinge verwevenheid

De grootste aandelen pakketten bij State Street zijn weer van Blackrock en Vanguard en omgekeerd. Het zijn dus geen concurrenten, maar vormen samen een zeer machtig kartel. Ze zitten als het ware in elkaars bestuurskamers en bespreken alles in achterkamertjes.

Met het vermogen dat hun ter beschikking wordt gesteld door rijke particuliere of institutionele beleggers, zoals verzekeringsmy en pensioenfondsen kunnen ze “vrij”handelen in aandelen, deposito’s  en andere financiële waardepapieren en met hun alomvattende “voorkennis’, kunnen zij zeker een hoog  rendement behalen .

 

Aladdin    

Sinds enige jaren beschikt Blackrock over een gespecialiseerd beleggings- en computerprogramma met de naam Aladdin, dat in 2020 voor het enorme bedrag van 21,6 trillion (duizend miljard) Dollars aan assets beheerde

Een volgens sommigen geheel door kunstmatige intelligentie (AI op zijn Engels) gevoed en gestuurd computerprogramma Aladdin, dat zonder menselijke tussenkomstautomatischbeslissingen neemt over investeren of desinvesteren. Wie kent niet het verhaal van de geest uit de fles, die Aladdin eruit weet te toveren. Zou dat nu ook lukken? De geest ,die al je wensen in vervulling laat gaan? Of zal het uiteenspatten in een boze droom?

Volgens de website van Blackrock zelf , staat Aladdin als afkorting voor Asset, Liability and Debt and Derivative Investment Network. In gewoon Nederlands gaat het dus niet alleen over aandelen (assets), maar ook schulden, hypotheken (Debts) en derivaten (afgeleide financiële producten).   Ze kunnen dus ook schulden afkopen van organisaties en zelf weer verhandelen als ze de “echte” waarde ervan kunnen beoordelen. Hetzelfde met derivaten of afgeleide financiële producten. Complexe producten zoals we bij de analyse van de bankencrisis in 2008 hebben kunnen zien , waarbij schulden van banken oninbaar zijn gebleken en hun solvabiliteit van soms minder dan 2%, veel te laag was om schommelingen te kunnen opvangen. Speculeren op toekomstige winsten of verliezen van aandelen en prijzen(zoals futures)  is ook meer een kwestie van gokken dan van gedegen financieel handelen. Het is dus niet alleen complex maar zeker ook risicovol.     

Het programma wordt de hemel ingeprezen en heeft tot nu toe geen grote fouten gemaakt en zo dus “carte blanche” gekregen. Men vertrouwt er heilig op en dat is zeker griezelig . Een misstap zou grote consequenties kunnen krijgen door een domino-effect op de financiële markten en uiteindelijk banken, beleggers en gepensioneerden met lege handen laat zitten.

De financiële wereld wereld draait om data ( immense hoeveelheden gegevens) en tijd. In fractie van milliseconden worden beslissingen genomen, want het gezegde luidt dat wie het eerst komt alles wint?! Totdat het een ontstuitbare cascade van beslissingen in werking zet, omdat alle financiële instellingen als een kartel elkaar volgen en na-apen.  Dan verliezen ze allemaal.

De ballon ontploft en weg is al het geld.  Bij een ineenstortende aandelenmarkt kan het heel snel gaan en in een moment zijn miljarden verdampt. In September van dit jaar verloor de AEXindex (belangrijkste graadmeter van de New York Beurs) zo’n 20  procent van haar marktwaarde. Nog nooit is dat in de geschiedenis eerder gebeurd zo’n groot bedrag op een dag. Gelukkig herstelde de beurs zich in de dagen erna en bleef een groter drama uit.  

Doomsday    

Totdat  het een keer misgaat op de hele mondiale aandelenmarkt. Een crash van ongekende proporties is al jaren voorspeld door vele deskundigen en daar is de bankencrisis van eind 2008 nog maar kinderspel bij. Je moet dan eerder denken aan de omvang van de Great Crash or Great Depression in 1929 met een instortende aandelenbeurs op Wall Street.  

 Zelf ben ik een gepensioneerde docent wiens geld door het ABP beheerd wordt en die ook met lede ogen heeft moeten aanzien dat het ABP in 2022 maar liefst 100 miljard Euro op de balans heeft moeten schrappen. Een giga verlies, dat gewoon als beleggingsverlies wordt beschouwd. We weten dat het ABP geld heeft overgedragen aan Blackrock ? Hoeveel? Onder welke voorwaarden? Duurzaam belegd is een leuke kreet, maar ik zie een ander soort duurzaamheid voor me dan Blackrock!  

 Zijn we eind 2024 bij Doomsday aanbeland ??   

 

 

                                               foto: Hoofdgebouw Blackrock in New York 

Geen opmerkingen: