maandag 25 juli 2016

Is de aarde een slavenplaneet?

 
 Dit boek van Aad Orgelist beschrijft zeer uitgebreid een aantal misstanden in onze samenleving, waar een politieke elite eerder de belangen van de economische machtshebbers lijken te dienen dan die van de samenleving. De kapitalistische ideologie, of ook wel vrije marktideologie, is zaligmakend in de ogen van politici. De overheid heeft zich vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw steeds verder teruggetrokken  uit de verschillende sectoren van de samenleving, omdat de marktwerking zou zorgen voor eerlijke, gezonde concurrentie en een rechtvaardige verdeling van de kosten en baten. Dat is allemaal niet waar gebleken zo weten we sinds de economische en financiële crisis vanaf eind 2007. Het financiële bankenstelsel heeft ongestoord haar gang kunnen gaan en heeft mensen en bedrijven slechte financiële producten aangesmeerd, zoals woekerpolissen en rentederivaten.
Het parlementaire democratische stelsel in Nederland en Europa functioneert ook slecht. Overmatige bezuinigingen na de financiële redding van de banken, die anders failliet zouden gaan, zijn allemaal  terecht gekomen op het bordje van de belastingbetaler.
Orgelist laat duidelijk in een tabel zien dat de belastinginkomsten voor een zeer klein deel afkomstig zijn uit afdrachten van bedrijven voor dividenden en vennootschapsbelasting.    In 2012 bedroeg de loon- en inkomstenbelasting 48 miljard Euro en de vennootschaps- en dividendbelasting maar 18,4 miljard, iets meer dan een derde deel.
auteur Aad Orgelist
 
Auteur Orgelist spreekt over neokolonialisme, waarbij de arbeider een steeds onzekerder bestaan heeft met minder vaste contracten en afnemende sociale voorzieningen. Voor multinationals wordt het bedje gespreid met geheime deals in achterkamertjes van de belastingdienst. Belastingontduiking is kennelijk niet eens strafbaar, maar wordt opgevat als belastingontwijking. Buitenlandse financiële partijen kunnen ongestoord bedrijven opkopen en kennis en know how wegsluizen naar het buitenland.     
Orgelist schrijft over de BOM  en bedoelt daarmee de verstoorde balans tussen Bedrijf, Overheid en de Mensen. Dat heb ik in mijn boek (Trias Politica Ethica) de visie van de maatschappelijke driegeleding genoemd, waarbij rechtsleven(overheid), economisch leven (bedrijven) en geestesleven (= mensen) ieder naar zijn eigen aard (principe of waarde) moeten kunnen functioneren. Nu is sprake van een ongebreidelde wirwar waarbij het bedrijfsleven vrij spel heeft en alle andere sectoren domineert.
We hebben een ethiek nodig  om de juiste keuzes te maken in het belang van de samenleving  en dat vereist ook spiritueel leiderschap in de termen van Orgelist.
Het boek geeft een zeer kritische maatschappij-analyse met een falende politiek, die meer aan eigenbelang doet dan aan lange termijn, duurzame oplossingen . Daarnaast veel aandacht  en de kritische noten over het falende financiële systeem, de bonussen, woekerpolissen. De elites die elkaar de mooie baantjes toeschuiven en "die Verelendung" van de burgerbevolking (ook wel slavenplaneet) zijn inderdaad een gotspe.
We moeten de samenleving drastisch en grondig veranderen, zowel individueel als collectief maar zonder een gewelddadige revolutie. Dat is ook mijn streven en daarvoor heb ik gepleit voor maximale inkomensverhoudingen en een onvoorwaardelijk basisinkomen.  Orgelist schrijft in het algemeen over meer zeggenschap voor medewerkers in bedrijfsleven (soort aandeelhouders) en ik kies meer voor rechtsvormen als coöperaties en geneutraliseerde bedrijven. Orgelist pleit ook voor minder gemeentes die veel professioneler hun taken kunnen uitvoeren en is voor opheffen van provincies, die gefaald hebben bij aanleg van onze infrastructuur van wegen en natuur. 
Orgelist komt ook met voorstellen voor een ander beter pensioenstelsel , waarbij de huidige versplinterde pensioenfondsen worden samengevoegd in een nationaal pensioenwaarborgfonds. Dit voorkomt verspilling en onnodige kosten. Burgers kunnen daarbij kiezen voor meer of minder risico afhankelijk van hun persoonlijke situatie. Dat zijn betere ideeën, dan die van de huidige VVD/PvdA- regering.
Volgens Orgelist is een spiritueel ontwaken nodig om de problematiek in onze samenleving goed te kunnen doorgronden. Naar mijn mening kom je met gezond verstand ook een heel eind om deze wantoestanden te doorgronden.
Het boek is veelomvattend en gedegen onderbouwd met cijfers (soms in handige overzichtelijke kaders) maar geeft ook een heel ontluisterend beeld.  Gelukkig staan in het boek ook vele praktische verbetervoorstellen. Meer zeggenschap  voor burgers en werknemers  in bedrijven, pensioenfondsen en bv de  sociale verzekeringsbank  is wel een belangrijke stap voorwaarts. Dit maatschappijkritische boek is een aanrader voor de bewuste burger.
De titel is in mijn ogen wat minder geslaagd. Natuurlijk kun je wel stellen dat de huidige bevolking erg slaafs en volgzaam is geweest en dit allemaal over zich heen heeft laten komen. Waarom protesteren we niet massaal tegen deze achteruitgang zoals dat in Spanje, België en Frankrijk veel meer is gebeurd? Zijn we murw geworden? Toch is een vreedzame opstand tegen de gevestigde orde noodzakelijk om verandering af te dwingen. Daarvoor pleit ook Laborleider Jeremy Corbyn in Groot Brittannië en democratisch socialist Bernie Sanders  in de Verenigde Staten.
 
Jaar van uitgifte: 2014
197 bladzijden
Uitgeverij Aspekt

Geen opmerkingen: