zaterdag 12 maart 2016

Plenair Debat over "ons" geldstelsel.

Onderwerp: Plenaire vergadering 16 maart om 15.15 uur over het Geldstelsel.

Op deze dag hebben de verschillende politieke partijen zich uit kunnen spreken over de huidige situatie m.b.t. ons geldstelstel en eventuele moties indienen die later wetsvoorstellen opleveren om daar veranderingen in aan te brengen.
Dankzij het burgerinitiatiefOns Geld” zijn de zorgen en opvattingen van een hele grote groep burgers en deskundigen nu overgebracht aan de politiek en met name de Tweede Kamer.
Duizenden mensen hebben de theatervoorstelling “De Verleiders, - door de bank genomen” gezien en op die manier kennis genomen van het reilen en zeilen van banken en financiële instellingen die burgers en bedrijven benadelen.  In deze voorstelling kwam toen niet de situatie voor de overheid naar voren. Dat is nu met dit burgerinitiatief gebeurd. http://driegeleding.blogspot.nl/2014/11/geld-en-bedrog.html

Wat bloed is voor het menselijk lichaam is geld voor onze samenleving. Het geld stroomt overal in alle uithoeken en centra en in alle activiteiten. Geld is net als bloed een indicator voor de gezondheid van het organisme.
Met ons geldstelstel dat in particuliere en markt-handen ligt en niet bij de overheid is veel mis. De overheid zelf moet rente betalen voor al het geld dat zij via leningen nodig heeft om te werken aan een goede infrastructuur, gezondheidszorg, onderwijs, wetenschap, kunst & cultuur. Zij wordt daarmee hetzelfde behandeld als consumenten of burgers, die geld lenen voor hun huis en consumptieve bestedingen, of ondernemers die lenen om productief te kunnen zijn. Is het publiek belang hetzelfde als eigen of privé-belang? De overheid doet dat toch voor ons en met ons (belasting-) geld? Moet zij daarvoor rente betalen aan de banken, die handelen uit eigen belang??

Burgers hebben schulden en ook ondernemingen hebben schulden. Tot op zekere hoogte is dat hun eigen keuze en ook acceptabel. De torenhoge schuld van de overheid is echter niet vanzelfsprekend en zeker niet als miljarden Euro’s nodig zijn om de jaarlijkse rentebetalingen te kunnen voldoen. Overheid .. neem de geldschepping in eigen beheer. Het is een publieke taak voor de publieke zaak!   Het gaat niet om verschillende politieke stromingen, dit is een kwestie van gezond verstand.

Hoeveel crises hebben we nog nodig om in te zien dat dit financiële systeem pervers is en instabiel. De Liborrente-manipulatie van notabene onze “netste”bank, de Rabobank is het zoveelste bewijs. In Londen zijn nu twee Rabobankhandelaren voor deze kwestie veroordeeld tot gevangenisstraffen en in de VS ook.  http://solidaire-economie.blogspot.nl/2013/11/rabobank-van-voetstuk-gevallen.html
Er zullen nog vele processen komen waaruit blijkt dat er met de enorme overschotten digitaal (giraal) geld gemanipuleerd en gespeculeerd is op goud- en zilverprijzen, prijzen van grondstoffen, op valuta van landen waarmee de mondiale samenleving, landen en burgers ernstig benadeeld zijn en worden. Laten we daarmee stoppen en te beginnen in Nederland.
Scheldschepping is te belangrijk om over te laten aan geldwolven en op eigenbelang gerichte criminelen.   Na alle golven van privatisering moet er nu een stap terug gezet worden. 
De plenaire bespreking heeft een tiental moties opgeleverd waarover nog gestemd moet worden. Toch heeft de verantwoordelijke minister Jeroen Dijsselbloem al toegezegd dat er een vervolg komt in de vorm van een onafhankelijk onderzoek naar het geldstelsel en alternatieve vormen. Een begin is gemaakt en hopelijk komt er een echt vervolg en is het geen uitstel dat later tot een afstel leidt.
Later is besloten dat in handen te leggen van het belangrijkste adviesorgaan van de overheid,  de Wetenschappelijke Raad van het Regeringsbeleid (WRR). Dat betekent zeker weer een jaar studie voordat op basis van de gegeven adviezen nieuw overheidsbeleid kan worden opgesteld.  Het is uiteindelijk pas medio januari 2019 gepresenteerd. Volgens Stichting "Ons Geld" wordt daarin in grote lijnen bevestigd wat zij al jaren hebben beweerd en wat de aanleiding was voor het burgerinitiatief. Helaas zijn de voorstellen van de commissie aan de politiek nog wat mager en zeker niet fundamenteel. De politiek, de regering alsook de Tweede Kamer zullen er nog uitgebreid over gaan spreken. Stichting "Ons Geld" heeft aangegeven om zeker door te gaan, ook al hebben zij nu geen actieve rol.

Geen opmerkingen: