maandag 30 juni 2008

SAMEN WERKEN AAN NEDERLAND

Geplaatst bericht op 3 april: http://www.samenwerkenaannederland.nl/
bij de rubriek Een actieve internationale en Europese rol

Maatschappelijke Driegeleding

Voordat we op Europees niveau tot goede afspraken kunnen komen is het noodzakelijk om eerst een goed beeld te hebben van de samenleving en de rol die de overheid daarin moet spelen.
Het zogenaamde primaat van de politiek.
In een boekje getiteld "Trias Politica Ethica" (Uitgeverij Nearchus en ISBN 90-73310-42-3, maart 2006) heb ik dat proberen uit te leggen.
De essentie komt neer op vrijheid in het sociaal,maatschappelijk en culturele leven (civil society). Daar horen ook Onderwijs en Wetenschap bij en dus zou de overheid zich inhoudelijk niet met dat gebied moeten bemoeien.
Daarnaast gelijkheid in het rechtsgebied waartoe ook horen CAO-afspraken, Arbeidstijden, milieu en arbo etc. Vooral ook het beloningfsvraagstuk. Gelijke beloning voor gelijke werkzaamheden ongeacht de branche waarin iemand werkzaam is. En vooral ook een normering voor topsalarissen en bonussen incl ondernemersinkomens.
Verder en dat is misschien het moeilijkste om te begrijpen solidariteit in het bedrijfsleven.
Het gaat om schaarse goederen en diensten die effectief en efficiƫnt geproduceerd en afgezet dienen te worden. Maatschappelijk verantwoord Ondernemen is daarbij een begin om de belangen van mens, milieu en samenleving mee te wegen. Een nederlands bedrijf dat als voorbeeld kan dienen is Tendris (in Naarden). Craddle tot Craddle en Duurzaamheid zouden ook uitgangspunten moeten zijn.
Dat betekent ook dat bedrijven geen beleggingsobjecten zijn waar equity funds en hedge funds te hooi en te gras in kunnen graaien en een bedrijf daarna achterlaat in schulden.
De managers en fondsen verdienen kapitalen over de ruggen van werknemers en de samenleving.Bescherm het bedrijfsleven tegen deze roofridders!

Geen opmerkingen: